Начало / Мъжко здраве / По-чести заболявания на тестисите

По-чести заболявания на тестисите

май 31, 2016

тестиси

Тестисите са част от мъжката репродуктивна система. Разположени са в скроталната торбичка, която се намира зад пениса. Тестисите са отговорни за продукцията на мъжкия полов хормон тестостерон и образуването на сперматозоидите. Всяко едно смущение в дейността на тестисите може да доведе до нарушаване на хормоналния баланс, сексуална дисфункция или безплодие. Някои от по-често срещаните състояния, при които се нарушава дейността на тестисите са:

Травма на тестисите

Тъй като тестисите са разположени в скроталната торбичка извън тялото те не са защитени от мускули и кости. Поради тази причина те са много лесно раними и се засягат при удари, най-често при практикуване на контактни спортове. Травмата на тестисите е съпроводена със силна болка и подуване на скротума.

Торзия на тестисите

Терминът торзия буквално означава увиване, извиване. Когато настъпи торзия на тестисите се нарушава тяхното кръвоснабдяване. Симптомите при това състояние са внезапна и силна болка, болезненост и подуване в областта на скротума.

Торзията на тестисите се наблюдава по-често при млади мъже на възраст между 12 и 18 години и настъпва при травма в тази област или извършване на силно натоварващи упражнения. Тестикуларната торзия е спешно състояние и лечението е хирургично. Ако тя бъде лекувана навреме не настъпват сериозни усложнения във функцията на тестисите.

Рак на тестисите

Ракът на тестисите настъпва когато абнормни клетки започнат да се размножават неконтролируемо. Това е най-често срещаният вид рак при мъжете на възраст между 18 и 35 години. Има някои рискови фактори, които способстват появата на рак на тестисите. Някои от тях са:

  • възраст – този вид рак най-често се среща между 20 и 40 годишна възраст
  • неспаднали тестиси (крипторхизъм) – това е състояние, при което тестисите не са се придвижили от коремната кухина в скроталната торбичка.
  • фамилна обремененост
  • расова принадлежност – ракът на тестисите е най-често срещан сред мъжете от кавказката раса.

По-честите оплаквания на мъжете с рак на тестисите са: напипване на бучка, чувство на тежест и придърпване в областта на скротума, неравномерно увеличение на единия тестис, тъпа болка в слабинната област.

Епидидимит и орхит

Епидидимитът е състоние, което се характеризира с възпаление на епидидима. Епидидимът е придатък на тестиса, разположен по задния му ръб. Функцията му е да транспортира сперматозоидите, които се образуват в тестисите. Когато възпалителният процес обхване и тестиса се говори за орхиепидидимит.

Най-честите причинители на епидидимит и орхит са ешерихия коли, протеус, стафилококи, полово предавани инфекции като хламидия, гонорея. Орхиепидидимит може да се наблюдава при заушка, скарлатина.

Най-характерните симптоми са болка, подуване в областта на скротума, висока температура.

Епидидимитът се лекува с антибиотици, почивка и прилагане на лед на скротума за намаляване на отока. За да се предпазят от тази инфекция мъжете трябва да използват презервативи при полов контакт.

Варикоцеле

Варикоцелето представлява абнормно разширение на венозните съдове в скротума. Среща се най-често при млади мъже. Появява се болка в тестиса, а под кожата на скротума се виждат разширените вени. Може да се наруши продукцията на сперматозоиди и да настъпи безплодие.

Хидроцеле

Хидроцелето се характеризира със събиране на течност между листовете на обвивката на тестиса. Обикновено възниква в резултат на възпалителен процес, травма или тумор на тестиса и епидидима. Появяват се тежест, болка и подутина в засегнатата скротална половина. Събирането на течност около тестиса може на наруши сперматогенезата и да доведе до стерилитет.